Τρίτη 12 Απριλίου 2011

ΟΧΙ ΣΤΟ «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ!
 ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 
ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!

Κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο το εφιαλτικό τοπίο που θέλει να επιβάλει για τα παιδιά μας η πολιτική της τρόικας και του μνημονίου για την εκπαίδευση, που τόσο πιστά υπηρετεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Μετά τις ανακοινώσεις για τις συγχωνεύσεις-κλεισίματα περίπου δύο χιλιάδων σχολείων (δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων) ήρθαν στη δημοσιότητα και τα σχέδια για το «Νέο Λύκειο», ένα αντιδραστικό τερατούργημα που θέλει να δώσει ένα ακόμη χτύπημα στη δυνατότητα των παιδιών της λαϊκής οικογένειας να σπουδάσουν.
Ακόμη και όσοι από εμάς θεωρούσαν ότι το ζήτημα των συγχωνεύσεων-καταργήσεων δεν τους αφορά γιατί το σχολείο των παιδιών τους «δεν είναι στη λίστα», μπορούν πια να καταλάβουν ότι αυτή η επίθεση αφορά συνολικά το δικαίωμα των παιδιών μας στη δωρεάν παιδεία. Το «νέο σχολείο» του μνημονίου είναι ένα σχολείο προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κεφάλαιου για φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Ένα σχολείο γεμάτο εμπόδια και φραγμούς για τα παιδιά της εργατικής τάξης. Ένα σχολείο στο οποίο οι γονείς θα καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στις (όλο και πιο άδειες) τσέπες τους. Ένα σχολείο ταξικό, με «πρότυπες σχολικές μονάδες» για τους λίγους εκλεκτούς και «σχολεία-γκέτο» όπου θα στοιβάζονται τα παιδιά της εργατικής τάξης. Με μια εκπαιδευτική διαδικασία που θα οδηγεί στην αποθάρρυνση και την εγκατάλειψη όλο και μεγαλύτερου τμήματα των παιδιών.
Τα σχέδιά τους για το «Νέο Λύκειο» είναι αποκαλυπτικά:
- Ακαθόριστη και αυξημένη εξεταστέα ύλη στις πανελλαδικές, που θα απαιτεί ακόμη περισσότερες εξωτερικές βοήθειες για τα παιδιά και περισσότερα λεφτά για φροντιστήρια, σε ένα καθεστώς πλήρους ασάφειας, ανασφάλειας και αυθαιρεσίας.
- Επιπλέον εξετάσεις στο πρώτο έτος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για όσα παιδιά καταφέρουν να περάσουν στις πανελλαδικές.
- Επιβολή επιπλέον ειδικών εργασιών (πρότζεκτ τα ονομάζουν) που, με πρόσχημα την «πολύμορφη» γνώση, θα ευνοεί τις ανισότητες και την εντατικοποίηση.
- Αλλαγές στα προγράμματα που θα προωθούν μεγαλύτερο εκπαιδευτικό κατακερματισμό.
- Βίαιο σπρώξιμο των μαθητών στην τεχνική εκπαίδευση.
- Κατηγοριοποίηση των σχολείων. Με το μανδύα της «αξιολόγησης», τα σχολεία των λαϊκών περιοχών θα καταδικαστούν σε μαρασμό αφού τα κριτήρια της αξιολόγησης θα είναι οι επιδόσεις των μαθητών και η απορρόφησή τους από την αγορά εργασίας!!!
- Επιβολή κλίματος πειθάρχησης και τρομοκρατίας για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Με την ανάθεση υπερεξουσιών στους διευθυντές των σχολείων, οι εκπαιδευτικοί περιορίζονται στο ρόλο του υποταγμένου κρατικού υπαλλήλου που, κάτω από το φόβο της μετάθεσης ή της απόλυσης, θα αναγκάζεται να υλοποιεί αυτές τις αντιδραστικές-αντιεκπαιδευτικές κατευθύνσεις.
ΓονεΙς, μαθητΕς και εκπαιδευτικοΙ μποροΥν και πρΕπει να ανατρΕψουν αυτΑ τα σχΕδια!
- Να ενισχύσουμε και να πολλαπλασιάσουμε τις εστίες αντίστασης που έχουν δημιουργηθεί σε διάφορες πόλεις και χωριά της Ελλάδας, σε διάφορους δήμους της Αττικής ενάντια στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων.
- Να αποκαλύψουμε τον πραγματικό χαρακτήρα των σχεδίων τους για την εκπαίδευση.
- Να αντισταθούμε στην υπονόμευση του μέλλοντος των παιδιών μας.
- Να κάνουμε ξεκάθαρο ότι ο αγώνας ενάντια στο «νέο σχολείο» του μνημονίου είναι αγώνας συνολικά ενάντια στον κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα της ανεργίας, της φτώχειας, της ανασφάλειας και της καταστολής.
12 Απριλίου 2011
 Αγωνιστική Πρωτοβουλία Γονέων
AgonistikiProtovouliaGoneon.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου